Vad är friktionsdäck?

Kanske har du hört talas om friktionsdäck men aldrig riktigt förstått vad det är? Isåfall så har du hamnat rätt. I detta inlägg tänkte vi nämligen förklara begreppet friktionsdäck vilket kan vara bra eftersom denna däcktyp blivit allt mer populär under senare år. Friktionsdäck går även ibland under benämningen hipsterdäck.

Friktionsdäck = vinterdäck utan dubbar

Det finns två typer av vinterdäck. Dubbdäck och friktionsdäck. Friktionsdäck är således odubbade vinterdäck. Friktionsdäcken är därmed avsedda för körning då det råder vinterväglag och gummiblandning och mönster liknar dubbdäckens – förutom då att friktionsdäcket saknar dubbar.

friktionsdäckDen speciella gummiblandningen i friktionsdäcken gör att friktionen mot underlaget blir större jämfört med dubbdäck vilket är bra vid mildare vinterväglag och direkt mot asfalt. Dubbdäcken har dock bättre egenskaper om det är is på vägen. Därför brukar dubbdäck vara bäst lämpat i norra Sverige och friktionsdäck kan vara bättre lämpat vid körning i mellersta och södra Sverige. På bilden här jämte visas ett friktionsdäck och som du kan se så saknar det dubbar.

Friktionsdäck är kort och gott vinterdäck utan dubbar

Datum för friktionsdäck

Eftersom friktionsdäck är en typ av vinterdäck så är kravet att de skall vara på mellan 1/12 till 31/3 året därpå. Tips, läs mer om vinterdäck datum.

Är friktionsdäck samma sak som ”Året-runt-däck”?

Många tror att friktionsdäck är samma sak som Året-runt-däck. Men så är det inte, friktionsdäck har ett större mönsterdjup än Året-runt-däck som inte är anpassade för vårt Nordiska klimat. Det är dock tillåtet att använda friktionsdäck året runt i Sverige så länge man uppfyller kravet på mönsterdjup som är 3 mm under vintertid. Sommardäck är dock att rekommendera vid sommarväglag.