Mönsterdjup

En viktig aspekt när det gäller bildäck och andra däck är mönsterdjup. Läs vidare nedan om vinterdäck och sommardäck mönsterdjup för bildäck.

Vinterdäck mönsterdjup

mönsterdjup vinterdäck

Enligt lag så gäller att man måste ha minst 3 mm djup på vinterdäckets mönster. Detta för att däcken skall ha en så bra greppförmåga som möjligt på vinterväglag. På nya vinterdäck brukar mönsterdjupet vara ca 9 mm och i takt med att däcken används så slits mönstret ner. Slits de under 3 mm så får man böta 1200 kr vid en kontroll av Polisen. Kravet på 3 mm mönster-djup gäller oavsett om det är dubbdäck eller friktionsdäck.

 

Sommardäck mönsterdjup

mönsterdjup sommardäck

För sommardäck gäller minst mönsterdjup på 1,6 mm för att inte riskera däckböter på 1200 kr. Slarva inte med mönster-djupet, det kan bli dyrt och det riskerar trafiksäkerheten för både dem i bilen och de utanför.

 

För vinterdäck gäller minsta tillåtna mönsterdjup på 3 mm och för sommardäck gäller minst 1,6 mm

Hur mäter man mönsterdjup?

Svaret på denna fråga är att man kan göra det på olika sätt och det är ganska enkelt faktiskt. Man behöver dock något att mäta med och för detta finns ett särskilt verktyg, mönsterdjupsmätaren. Har man ingen mönsterdjupsmätare så kan man även mäta med en linjal eller en femkrona. Mycket viktigt är att komma ihåg att mäta på bilens samtliga däck samt på flera ställen på varje däck. Ingenstans får däcken vara mer slitna än mönsterdjupskraven enligt ovan.

Förutom de regler som beskrivs på denna sida så är det viktigt att ha ha koll på vinterdäck datum. Just detta och annat kan du läsa mer om du följer länken tidigare. Kör försiktigt därute på vägarna och ta väl hand om dina bildäck!