Sommardäck datum 2024

När ska man byta till sommardäck? Enligt lag måste du ha vinterdäck fram till sista Mars 2024 (vilket detta år infaller på en söndag) om vinterväglag råder. Har du dubbdäck så måste du ha plockat bort dessa senast 16 april 2024. Har du friktionsdäck så är det tillåtet att fortsätta köra med dessa även efter sista Mars men de allra flesta byter till sommardäck i april eftersom det är mer ekonomiskt och sommardäcken är mer anpassade till väglaget när det inte är vinter. Man kan alltså säga att sommardäck datum 2024 är all tid när det inte är krav på vinterdäck enligt ovan.

sommardäck datum

Hitta bra och prisvärda sommardäck

En vanlig undran när det börjar bli dags för sommardäck är vilka man skall välja. Det finns ju en uppsjö av märken och prisnivåer när det kommer till sommardäck så det är inte helt enkelt att välja. Man vill ju helst ha så bra däck som möjligt till ett så lågt pris som möjligt.

Ett ”knep” man kan ta till är att utgå från de sommardäcktester som varje år publiceras i Mars-April i tidningar såsom Aftonbladet, ViBilägare och Expressen. Dessa tester utförs grundligt under olika förhållanden av en oberoende part. I däcktesterna brukar 2-3 däck sticka ut som extra bra och dessa kan man sedan prisjämföra på nätet. Då får man både bra sommardäck och man betalar inte onödigt mycket. Hitta testvinnare bland sommardäck på Billiga sommardack.se.

Sommardäck datum är perioden nr det inte är krav på vinterdäck, dvs mellan första april och sista november om inte vinterväglag råder

Byte till sommardäck när sommardäck datum infaller

Byte till sommardäck kan man göra aningen på egen hand eller genom att låta en däckverkstad utföra jobbet. Det är relativt enkelt att byta till sommardäck själv men att låta en verkstad utföra jobbet brukar bara kosta ett par hundra så för många är det värt att slippa byta sommardäcken själv.

Utöver datum för sommardäck så är det bra att ha koll på sommardäck mönsterdjup. Mönsterdjupet på sommardäck skall vara minst 1,3 mm.